Home

Met de boot door de mooiste vaarroutes van Nederland

Als Finland het land van de duizend meren heet dan is Nederland het land van de duizend waterwegen. Bijna elke stad ligt wel aan een rivier, kanaal of vaarroute. Hierdoor is ons land perfect voor de pleziervaart. Je hebt op de meest onverwachte plekken aanlegsteigers en zelfs de kleinere dorpjes die aan open vaarwater liggen hebben voorzieningen zoals een waterpunt en elektriciteit.

In dit blog vertellen we jou tien mooiste vaarroutes over de Nederlandse waterwegen. De ene route kun je in een dag verkennen, en anderen zijn meer geschikt voor meerdaagse tripjes. Als je boot niet geschikt is om op te overnachten en je overweegt een andere aan te schaffen dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Vaarroute #1. De Elfstedenroute

met de boot varen over de Elfstedenroute in Friesland

Bij een vaarroute denk je waarschijnlijk niet gelijk aan de route van de Elfstedentocht. Die gaat immers over het water. Maar als er geen ijs ligt, is dit één van de mooiste vaarroutes om Friesland over het water te verkennen.

Je kunt zelf kiezen of je nu in Dokkum, Stavoren of Leeuwarden wilt beginnen. Uiteindelijk kom je langs alle elf steden. Het leuke van deze route is dat je Friesland op z’n mooist en puurst ziet.
Van kleine dorpjes in een open akkerbouw landschap met pittoreske bruggetjes tot aan de grotere steden als Leeuwarden of Franeker waar je uitgebreid kunt winkelen, lunchen en cultuur kunt opsnuiven.

De Elf Friese steden op een rijtje;

1. Leeuwarden (Ljouwert)
2. Sneek (Snits)
3. IJlst (Drylts)
4. Sloten (Sleat)
5. Stavoren (Starum)
6. Hindeloopen (Hylpen)
7. Workum (Warkum)
8. Bolsward (Boalsert)
9. Harlinger (Harns)
10. Franeker (Frjentsjer)
11. Dokkum (Dokkum)

Vergeet geen kleingeld mee te nemen, want bruggen bouwen kunnen Friezen als de beste.

Vaarroute #2. Varend door de onbekendheid van Oost-Groningen

Vaarroute door de regio Oldambt in Oost-Groningen

Oost-Groningen wordt ook wel de graanrepubliek genoemd. De naam vindt zijn oorsprong in de villa’s van boerderijen die daar zijn gebouwd door rijke boeren die graan verbouwden.
De regio, genaamd Oldambt, wordt in het noorden afgeschermd door de Dollard in het oosten door de Westerwoldse Aa, in het zuiden door het Winschoterdiep en in het westen door het Termunterzijldiep.

Kenmerkend voor deze regio is het weidse landschap van graan- en koolzaadvelden afgewisseld met kleine dorpjes en bruggetjes die je zelf moet bedienen of waarvan je de sleutel moet ophalen bij een dorpsbewoner.

Al varende in deze regio zie je boven Winschoten ineens een soort eiland opdoemen met daarop moderne woningen en veel aanlegsteigers. Het is Blauwestad. Erg leuk om te zien hoe dit woningbouwproject er uit ziet. Het is net een groot en weids opgezet vakantiepark.

De grootste stad in deze regio is Winschoten. Met zo’n 18.000 inwoners vervuld deze stad een belangrijke functie in Oost-Groningen. Het historische centrum heeft een winkelstraat van maar liefst 770 meter, waar alle soorten winkels te vinden zijn. In Winschoten is een jachthaven genoemd Jachthaven Winschoten. Deze passantenhaven heeft plaats voor 100 boten.

Dan is er ook nog Bad Nieuweschans. Deze plaats heeft een beschermd dorpsgezicht met daarin 46 rijksmonumenten. Zeker de moeite waard om even je boot te verlaten en een rondje te wandelen of te relaxen. Relaxen doe je bij Fontana Resort. Dit is de eerste en meest uitgebreid kuur & welnessresort van Nederland.

Vaarroute #3: Slingerend varen over de Gelderse IJssel

Varen door de Gelderse IJssel

Bij Gelderland denk je waarschijnlijk eerder aan fietsen of wandelen door bosrijk gebied en heidevelden dan aan lekker varen in je kruiser of sloep. Toch heeft Gelderland ook voor de pleziervaart genoeg te bieden.

De route begint (of eindigt, maar net waar je vandaan komt) in de jachthaven van zeil- en motorbootvereniging Jason aan de rand van Arnhem. Je vaart deze jachthaven uit en steekt de Nederrijn over. Je komt dan op de IJssel. De IJssel slingert noordwaarts langs Doesburg en Zutphen.

Uiteraard kun je in deze historische Hanzesteden genieten van een toeristische stadswandeling, maar onderweg aanleggen en een heerlijk broodje eten tussen de typisch Nederlandse vergezichten is niet minder mooi.

Na Zutphen vaar je verder noordwaarts en steek je de denkbeeldige provinciegrens over naar Overijssel. In de verte zie je de derde Hanzestad liggen, Deventer. Volgens Wikipedia werd deze stad al genoemd in een document uit 877.

Je vindt er o.a. het oudste stenen huis van Nederland, maar ook het oude centrum is de moeite waard om te bekijken. Naast de bekende modemerken vind je er talloze winkeltjes met bijzondere geschenken, lunchgerechten en andere aparte producten.

Vaarroute #4: Varend over De Staande Mast route Amsterdam-Alkmaar

Vaarroute Amsterdam-Alkmaar

Ondanks de naam van deze route, moet je de mast wel naar beneden doen of wachten voor een brug. Met lage motorboten of sloepjes kun je echter zonder te wachten deze route bevaren.

Als je van zuid naar noord vaart, begint de route bij het Noordzeekanaal en vaar je via Zijkanaal G de Zaan op richting Zaandam. Als je door Zaandam bent gevaren kom je letterlijk in rustiger vaarwater.

Het landschap waar je nu door vaart zou zo een modern real-life schilderij van een Hollandse meester kunnen zijn met jou in de hoofdrol. Je ziet de bekende Zaanse huisjes met verderop de traditionele molens waar deze regio zo bekend om staat.

Vervolgens kom je uit op het Alkmaardermeer. Hier kun je gerust je zeilen hijsen. Als je constant stuurboord aanhoudt kom je uit op het Noord-Hollands Kanaal. Let wel op dat er voorbij de Schulpstuw een pontje heen en weer vaart die via kabels over het water wordt getrokken. Wacht tot de pont aan de kant ligt en de kabels dus zijn gezakt.

Vervolgens vaar je zo richting Alkmaar. Alkmaar heeft een prachtig centrum waar je de boot kunt aanleggen aan de Bierkade.

Vaarroute #5: Een rondje Tholen varen

Deze vaarroute is met name geschikt voor liefhebbers van vis en schelpdieren, want dat is toch waar Zeeland bekend om staat. In een zeventig kilometer lange route vaar je rondom het eiland Tholen en Sint Philipsland. Je vaart langs Bergen op Zoom, Tholen, Oude-Tonge, Stavenisse en je eindigt bij Yerseke.

Dit laatst dorpje richt zich grotendeels op het oestertoerisme. Op de kaart van elk restaurant vind je wel één of meer oestergerechten. Ook kun je zelf een wandeling maken langs één van de drie grote oesterputten waar de oesters liggen opgeslagen die vanuit de Oosterschelde en Grevelingen worden aangevoerd.

De grootste stad op deze vaarroute is Bergen op Zoom. De achthonderd monumenten, kleine, oude straatjes en historische gebouwen vertellen het verhaal dat terug gaat tot het begin van de dertiende eeuw.

Een andere wetenswaardigheid over deze vaarroute ligt bij het dorpje Stavenisse. In dit dorp zijn tijdens de watersnoodramp van 1953 de meeste mensen verdronken van heel Tholen. 153 inwoners van dit dorpje zijn destijds omgekomen.

Ondanks dat de haven en daarmee het dorpje met sluiting werd bedreigd is dit er nooit van gekomen. Tegenwoordig wordt het dorpje en de omgeving veel bezocht door watersporters en sportvissers.

Vaarroute #6: Varend over De Turfroute door Zuidoost-Friesland

Met de boot door Zuidoost-Friesland varen

De Turfroute is een vaarroute die bestaat uit een grote en een kleinere route. De vaarroute leidt je langs knusse dorpjes en bos- en veengebieden van de gemeenten Opsterland en Oost- en Weststellingwerf.

Die laatstgenoemde gemeenten staan bekend om hun bosrijke gebieden, heidevelden en veengrond. Vanaf 1600 tot in de vorige eeuw werd in deze regio veel turf uit de veengrond gewonnen. Toen dit vanaf 1700 op grote schaal werd gedaan waren de arbeiders de dupe.

Het was lichamelijk zwaar werk, het werd slecht betaald en als de harde werkers hun loon kregen uitbetaald in de kroeg, werd het vaak daar alweer voor een deel uitgegeven. Dit heeft geleid tot de opkomst van het socialisme in Zuidoost-Friesland.

De Turfroute kenmerkt zich door de smalle, maar goed bevaarbare vaarwegen die zijn aangelegd langs kleine dorpjes waar je op enkele plaatsen zelf de brug moet bedienen. De Turfroute is vanuit veel richtingen te bevaren. Je komt er vanaf:

• Het Sneekermeer
• Het Polderhoofdkanaal
• Het Tjeukemeer
• Zwartsluis
• Vollenhove
• Grouw
• Assen
• Hoogeveen

Vaarroute #7: Varen door Nationaal Park de Biesbosch

Varen door Nationaal Park de Biesbosch

Een vaarroute die goed aansluit op het rondje Tholen is de Biesbosch route. Dit ongerepte natuurgebied is een Nationaal Park en bestaat uit drie delen:

• De Brabantse Biesbosch
• Hollandse Biesbosch
• De Dordtse Biesbosch

Het gebied is bekend (of berucht) om de wisselende waterstanden. Het is dan ook aan te raden om op een kaart bij je te hebben waar de geulen en platen op staan aangegeven.

De Dordtsche Biesbosch is het kleinste en meest natuurlijke deel van de Biesbosch. Omdat dit gebied bijna niet toegankelijk is voor watersporters en er geen aanlegsteigers zijn, is het de ideale plek voor natuurliefhebbers.

Je kunt er puur genieten van alle vogel- en insectengeluiden en ze met een verrekijker opzoeken.

Vaarroute #8: Varen door de Amsterdamse grachten

Varen door de Amsterdamse grachten

Wie aan Nederland denkt en wil varen kan niet om de Amsterdamse grachten heen. Het is Nederland op z’n puurst, maar tegelijk ook op z’n drukst. Je moet er rekening mee houden dat je niet altijd en overal kunt doorvaren en dat je eerder mensen, auto’s en trams hoort dan vogels en kikkers. Maar wie hier van houdt, graag mensen en grachtenpanden wil bekijken en tussendoor een terrasje wil pakken is in Amsterdam op de juiste plek.

Wel zijn er door de gemeente Amsterdam een aantal regels opgesteld voor de pleziervaart. Zo heb je een vignet nodig om aan te meren en mag je op de meeste plekken niet sneller dan zes kilometer per uur varen. Alle regels lees je op de website van Waternet.

Vaarroute #9: Varen door het Groene hart

Het Groene Hart is grofweg de regio tussen Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Ondanks dat dit het dichtstbevolkte gebied is van ons land zijn er diverse leuke en gevarieerde vaarroutes te vinden.

Een van de routes begint in Woerden, midden in het Groene Hart. De route is zo’n 27 kilometer lang en brengt je langs dorpjes als Linschoten, Oudewater, Driebruggen en Nieuwerbrug.

In Linschoten kun je varend genieten van het beschermd dorpsgezicht met monumentale huizen en boerderijen langs het water. Buiten het dorp vind je het Huis te Linschoten. Deze prachtige villa, met een enorme tuin, stamt uit 1637 en is het grootste aaneengesloten landgoed binnen de Randstad.

Dan is er het dorpje Nieuwerbrug. Een leuke wetenswaardigheid over dit pittoreske dorpje is dat zich er de enige tolbrug van Nederland bevindt. Zowel vaar- als voertuigen moeten er tol betalen om hem te passeren. In de Onafhankelijkheidstoren die naast de brug staat, is enige tijd het kleinste museum gevestigd geweest. Er mochten maar twee tot drie personen tegelijk naar binnen.

Vaarroute #10: Varend langs de tradities van Spakenburg

Vaarroute langs Spakenburg

Wie aan Spakenburg denkt, denkt waarschijnlijk aan klederdracht, de kerk en de visserij. Toch zijn deze associaties langzaam achterhaald en is de laatste beroepsvisser al gestopt in 2008. Wel lopen er nog zo’n tweehonderd vrouwen in klederdracht rond en is er elke dinsdagavond vanuit de Oude Haven een competitie tussen rond- en platbodems.

Aan deze haven ligt ook Museum Spakenburg. Je kunt er een kijkje nemen in de historie van dit dorp inclusief modellen van oude Zuiderzeeschepen. Een andere bezienswaardigheid, is de Botterwerf. Op deze scheepswerf wordt elke dag gewerkt aan botters. De schepen van de visserman van destijds. Tegenwoordig worden ze verhuurd en daarvoor onderhouden.

Vanuit Spakenburg vaar je zo het Eemmeer op. Vervolgens vind je aan de zuidkant van het meer de rivier de Eem. Via de Eem vaar je langs Eemdijk zo naar het Ocrieteiland. Halverwege heb je nog de mogelijkheid om af te slaan naar Eemnes. Deze vaarweg loopt wel dood.

Als je langs het Ocrieteiland vaart kun je niet daar uitstappen. Het natuurgebied is niet toegankelijk voor bezoekers en wordt beheert door Natuurmonumenten. De IJsvogel is één van de vele bijzonder vogels die er broedt. Na het Ocrieteiland vaar je via Eembrugge naar Baarn. Na Baarn kun je doorvaren naar Amersfoort. Vanuit Amersfoort kun je alle kanten vervolgens je eigen route weer bepalen.

Een andere boot kopen? Wij kopen uw boot.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze vaarroutes, maar is je boot vanwege lengte, grootte of bijvoorbeeld overnachtingsmogelijkheden niet geschikt voor één van deze tripjes? Bied je sloep, zeilboot, cruiser, motorboot of ander type boot dan aan via het formulier op onze website. Binnen 24 uur heb je een eerlijk bod op jouw boot.

Vaarroute door de regio Oldambt in Oost-Groningen
1

Boot aanbieden

U biedt uw boot aan via onze website door alle relevante gegevens van uw boot in te vullen. Wij doen direct een boot taxatie en u krijgt binnen één werkdag reactie!

2

Bod ontvangen

Mocht uw vraagprijs enigszins overeenkomen met onze taxatie dan komen wij de boot z.s.m. bezichtigen! Komt uw vraagprijs niet helemaal overeen, dan u ontvangt alsnog een passend voorstel

3

Snelle bezichtiging

Is de prijs onder voorbehoud van een bezichtiging akkoord? Dan garanderen wij een snelle bezichtiging door één van onze ervaren medewerkers. U weet dus direct al bij de eerste bezichtiging waar u aan toe bent!

4

Deal!

Prijs akkoord? We sluiten meteen een koopovereenkomst en u ontvangt direct uw geld (betaling kan op verzoek contant of via een telefonische overboeking)! Uw boot zal na betaling binnen 5 werkdagen gehaald worden

Snel zaken doen? Profiteer van onze unieke service en verkoop binnen een week uw boot of jacht.

Boot aanbieden
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies