Home

7 tips voor het schoonmaken van uw boot

Zomerkriebels? Begin dan met de grote schoonmaak van de boot. Hoe maakt u de boot snel en goed schoon? Lees de 7 tips voor het schoonmaken van uw boot.

Tijdens het vaarseizoen krijgt uw boot heel wat te voortduren. Het is goed om de boot netjes te onderhouden zodat u tijdens de vaart kan genieten.  Hoe lekker is het als de boot fris en netjes is? Afgelopen jaar heeft u boot behoorlijk wat uw -straling gekregen. Dit zorgt voor verkleuring en verkrijten van de verf van de boot. Ook is er steeds meer luchtverontreiniging in ons land dit zorgt ook voor vuiligheid. Naast het mooie weer hebben wij ook regen gehad. Deze elementen zorgen er met elkaar voor dat het verstandig is om elk jaar minimaal een keer grondig de boot te moet poetsen. De boot schoonhouden is net zo belangrijk als schilderen van uw boot. Lees verder voor de 7 tips voor de schoonmaken van uw boot.

Tip 1:  Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen en materialen.

Wanneer u zelf de boot gaat wassen is het belangrijk dat u de juiste schoonmaakmiddelen en materialen gebruikt.
Het is belangrijk om u goed te laten voorlichten welk middel u moet gebruiken voor de het schoonmaken van uw boot voor welke onderdeel van de boot. Een zachte borstel en milde shampoo is verstandig voor de gelakte onderdelen van de boot. Een harde borstel is weer beter voor het teakdek of luiwagen voor gelakte ondergronden. Naast borstels zijn er ook speciale washandschoenen. Dit werkt vaak prettig om de boot mee schoon te maken. Vooral als u de spuigaten of de railing schoon wilt maken zijn deze handschoenen ideaal.

Voor de uitstraling van de boot en voor het behoud is het belangrijk om de cabriokap schoon te maken met een
hoogdrukspuit, let op de stiksels of kwetsbare onderdelen kan beter met de hand of lage druk. Daarnaast kan de boot gepoetst worden met commandant. De Commandant producten worden gebruikt onder de echte poetsers die op een veilige en effectieve manier hun boot in goede staat willen houden. Commandant zorgt ervoor om verweerde lakken terug op kleur te brengen en kleine krasjes of oneffenheden te verwijderen.

Regelmatig hoort u vast het schoonmaakmiddel schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn kan voor verschillende schoonmaakwerkzaamheden worden gebruikt. Niet alleen kan schoonmaakazijn worden gebruikt voor de tuin en om de waterkoker te ontkalken maar het is ook geschikt voor het schoonmaken van uw boot. Als u schoonmaakazijn gebruikt kunt u de groene aanslag van de romp verwijderen. Om dit te verwijderen heeft u een drukspuit nodig en of sponsjes. Ook de douche en toilet kunt u met schoonmaakazijn schoonmaken dit hoort ook bij de 7 tips voor het schoonmaken van uw boot.

voorjaarsschoonmaak boot

Tip 2: Maak niet alleen de bovenkant schoon maar ook de romp en onderwaterschip.

Romp schoonmaken

Het schoonmaken van de romp is goed om aangroei van bijvoorbeeld alg te voorkomen.

Maak de romp eerst grondig schoon met juiste materialen en breng daarna glansmiddel of was aan. Dit zorgt dat er minder vuil aan de boot komt te zitten.

Maak de gelcoat van de boot voorzichtig schoon met een silicone vrije was. Doe dit regelmatig omdat anders de gelcoat verkleurt. Zijn er hardnekkige vlekken dan is het mogelijk om speciale vlekken verwijderende gel hiervoor te gebruiken.

Onderwaterschip schoonmaken

Een meeste boten gaan niet vaker dan één keer per jaar uit het water, soms nog minder. Het is juist van belang om het onderwaterschip meerdere keren per jaar schoon te maken.

Het kost veel tijd om dit te doen. Tegenwoordig zijn er zelfs waterdichte robots die het onderwaterschip reinigen. Hoe makkelijk is dat!

schip schoonmaken

Tip 3: Reinig ook de accessoires en de landvasten van de boot.

Wij beseffen dat uw boot een kwetsbaar eigendom is. Door de juiste middelen op bijvoorbeeld het leer of de stoffen bekleding te gebruiken zónder dat de bekleding wordt aangetast. Tevens is het belangrijk om het leer te behandelen tegen uitdrogen en de stoffen bekleding te impregneren om deze vuilafstotend te maken.

Bootkap

Het schoonmaken van uw bootkap is bij een voorjaarsschoonmaak van uw boot ook erg belangrijk. U kunt dit zelf verzorgen maar u kunt ook de bootkap laten reinigen door een expert. Een schone bootkap trekt minder vuil aan en als u een impregneermiddel gebruikt dan hecht dit een stuk beter op een schone bootkap.

Landvasten

Landvasten worden door het weer, water en varen vies. Ze slaan vaak groen uit. Het is fijn om de lijnen schoon en soepel te houden. Dit kan door ze te wassen in een bad of zelf in de wasmachine. Polyester lijnen kunnen in de wasmachine op dertig graden.  Niet alle landvasten kunnen in de wasmachine. Deze moderne lijnen worden dan juist slapper. Dan beter om deze met de hand te wassen en met weinig of juist geen wasmiddel. Het is belangrijk om de gewassen lijnen goed te laten drogen voor gebruik.

Vochtbestrijding

Als de boot uit de winterstalling komt kan deze vaak wat muf ruiken. Dit komt door vochtigheid. Als de vocht niet behandeld wordt dan kan er schimmel ontstaan. Heeft u vochtvreters in de boot gezet voordat de boot de winterstalling in is gegaan? Dat draagt bij aan minder vocht problemen maar een muffe geur is er altijd wel. Daarom is een intensieve interieur reiniging van belang zodat ook de muffe lucht uit de bekleding wordt gehaald. Ook is het raadzaam om te zorgen voor een goede ventilatie aan boord.

Schimmelbestrijding

Schimmelvorming is ook iets wat kan gebeuren. Schimmelvlekken zien er vaak vies uit. Met speciale waterstofperoxide kunnen deze schimmelplekken verwijderd worden.

boot schoonmaken

Tip 4: Naast het reinigen van het exterieur is interieur ook nodig.

Vaak wordt er gedacht als de buitenkant van de boot maar schoon is. Maar het is ook belangrijk om minimaal 1 keer per jaar het interieur van uw boot te reinigen. Het is toch veel een stuk lekkerder als de boot lekker ruikt en dat er geen vieze vlekken in de bekleding zitten. Bij het reinigen van het interieur denkt u aan het schoonmaken van de hele boot van binnen. Vlekken verwijderen, alles grondig stofzuigen ook de hoekjes en de matrassen stomen. De ramen, keuken en toilet wassen. Dit zorgt voor een frisse geur en glans. Vergeet ook niet het lakwerk te voorzien van een waslaag. Het toilet kan zeker ook gereinigd worden met wc eend en biotex werkt ook goed voor het reinigen van de boot.

Toilet aan boord schoonmaken

Reinigen van het toilet niet alleen de pot maar ook de slangen. Vaak is er een penetrante wc lucht. Het probleem is vaak de stinkende vuilwatertank, bijbehorende kleppen en kranen.Een veel voorkomend probleem bij wat oudere toiletten is dat na het leegpompen van het toilet er vuilwater uit afvoerslang terugloopt in het toilet. Geuren kunnen ontstaan door een vervuilde of versleten rubber afsluitflap die onderin de pomp ligt. Op de rubberflap slaan na verloop van tijd urinezouten en andere vuiligheid. Door het vuil sluit hij niet meer geheel af en dit zorgt dat het vuil uit de slang terugloopt in de pot.

toilet reinigen boot

Bilge schoonmaken

U ziet het niet maar als er olie in het ruim van de bilge terecht is gekomen is goed goed om dit schoon te maken. Gebruik een obsorberende doek om het vocht uit de bilge te halen.

Verwijder het vuil van de bilge met water en een schoonmaakmiddel die hiervoor bestemd is. Let op het water in de bilge moet eruit gehaald worden. Dit kan met droge doeken zodat het water en de olie er helemaal uit is.

Ongewenste geuren zijn verleden tijd als u de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt.

Tip 5: Welke verschillende schoonmaakmiddelen zijn er naast dasty, wc eend en commandant?

Er zijn veel schoonmaakmiddelen die gebruikt kunnen worden. Het is prettig als de middelen die gebruikt worden goed werken en dat ze goed zijn voor het milieu. Let hierbij op of ze biologische afbreekbaar, fosfaat- en oplosmiddelvrij zijn. Is het middel geschikt voor het verwijderen van roest, gele en/of grijze aanslag, kalk, teer, olie, vuil zonder dat het de boot te veel aantast.

Merken van schoonmaakmiddelen

Er zijn veel verschillende merken voor de schoonmaakmiddelen. Uw boot schoonmaken in het voorjaar moet met verschillende schoonmaakmiddelen. Er zit verschil in of u aan de slag gaat met een polyester boot schoonmaken, of dat u een stalen boot, stalen boot, aluminium boot, polyester boot schoonmaakt. De boot schoonmaken met Dasty is een hele goede optie voor een hoop booteigenaren. Maar er zijn meer opties. Denk aan de volgende merken; Gele merk, Seapower Cleaner and Wax, cleeny, soda, chipclean, Radboud Quick clean.

9 tips naast het schoonmaken van de boot voor uw motor.

U heeft verschillende tips gekregen over het interieur en exterieur van de boot. Voordat u mooie tochten gaat maken is het van belang de motor, kranen, water en accu’s te checken. Dit zijn ook belangrijke tips voor de voorjaarsschoonmaak van uw boot.

 • Zijn de de accus opgeladen en zijn ze in goede conditie?
 • Is de olie en koelvloeistof in orde?
 • Zijn de afsluiters weer open, zoals het toilet?
 • Komt er koelwater uit de uitlaat als u de motor start?
 • Heeft u een poos niet gevaren zorg dat de motor dan weer even warm wordt. Check de temperatuur en het geluid
 • Water kan getankt worden voor onderweg
 • Waterpomp kan wee aangesloten worden.
 • Check het toilet dat er geen lekkage is.

boot vaarklaar maken

De 5 tips wat neemt u mee naar de boot voor de schoonmaakbeurt?

Voordat u naar de boot gaat om schoon te maken is het prettig als u alles meeneemt naar de boot. Wij geven graag de belangrijke items overzichtelijk aan zodat u deze niet vergeet bij het verzamelen van de schoonmaakspullen.

 1. Zachte en harde borstels; Ieder dek moet op zijn eigen manier worden schoongemaakt. Bij een polyester dek kan er gewerkt worden met een harde borstel of je kiest ervoor om hem schoon te spuiten onder hoge druk.Voor een teakdek is het belangrijk op te werken met zachte borstel.
 2. Spons
 3. Washandschoen en handschoenen voor uw eigen handen
 4. Schoonmaakmiddel afgestemd op de oppervlakte
 5. Emmer

Tip 6: Milieu

Vaak worden boten schoon gemaakt in het water aangezien een boot vaker in het water ligt dan op de kant. Als u de boot in het water schoonmaakt denk dan aan de juiste milieuvriendelijke producten. Producten die geschikt zijn voor een nautische omgeving die biologisch afbreekbaar zijn. Dit voorkomt vervuiling en daarbij is de kans op een boete.

Het schoonmaken van uw boot bij een voorjaarsschoonmaak moet gedaan worden door meerdere producten. Laat u goed voorlichten het bij aankopen van de schoonmaakproducten.

Tip 7: Zorg voor een veilige vaart

Naast het goed onderhouden van uw boot is het ook belangrijk om uw veiligheidsuitrusting te controleren op datum en / of het werkt. Denk dan aan de zwemvesten en goed werkende brandblusser aan boord. Het is verplicht om de zwemvesten en de brandblusmaterialen te controleren. Mocht de houdbaarheidsdatum van de vuurpijlen of blussers niet goed zijn dan kunt u deze materialen inleveren bij een watersportbedrijf.

Tips

Gebruik bij het schoonmaken van uw boot milieuvriendelijke middelen en begin bovenaan met schoonmaken van de boot en werk naar beneden. Op deze manier stroomt er geen vuil water over de reeds schoongemaakte delen. Nog een belangrijke tip van Boottaxatie.nl voorkom schuurmiddel.

Boot verkopen

Het kan ook zijn dat u de boot weinig of niet meer gebruikt. Voor het verkopen van uw boot neem dan contact op met Boottaxatie en zij geven u graag een goed bod.  Mocht u een andere boot op het oog hebben en wilt u eerst uw boot verkopen dat kan natuurlijk ook!

Schoonmaak tips voor de boot
1

Boot aanbieden

U biedt uw boot aan via onze website door alle relevante gegevens van uw boot in te vullen. Wij doen direct een boot taxatie en u krijgt binnen één werkdag reactie!

2

Bod ontvangen

Mocht uw vraagprijs enigszins overeenkomen met onze taxatie dan komen wij de boot z.s.m. bezichtigen! Komt uw vraagprijs niet helemaal overeen, dan u ontvangt alsnog een passend voorstel

3

Snelle bezichtiging

Is de prijs onder voorbehoud van een bezichtiging akkoord? Dan garanderen wij een snelle bezichtiging door één van onze ervaren medewerkers. U weet dus direct al bij de eerste bezichtiging waar u aan toe bent!

4

Deal!

Prijs akkoord? We sluiten meteen een koopovereenkomst en u ontvangt direct uw geld (betaling kan op verzoek contant of via een telefonische overboeking)! Uw boot zal na betaling binnen 5 werkdagen gehaald worden

Snel zaken doen? Profiteer van onze unieke service en verkoop binnen een week uw boot of jacht.

Boot aanbieden
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies